Har din AC i bilen slutat fungera eller fått sämre effekt?

Ett AC system behöver service för att fungera effektivt. Även om din AC fungerar så kan en AC-service ge en ökad livslängd samt att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden. Dagens AC system ska kontinuerligt servas hos certifierade verkstäder som Autoservice, där gasen töms, renas för att sedan återfyllas, man brukar rekommendera att du gör en AC-service med 24 månaders intervall.

AC system tappar cirka 5-8% köldmedia/år och denna förlust gör att kompressorn får arbeta hårdare för att uppnå samma effekt vilket på längre sikt kan skapa kompressorhaveri. Ett AC system arbetar med temperaturer ner till under 0 och upp till 80 grader och varma och heta sommardagar kan trycket i systemet nå ända upp till 20 bar. Systemet har även utsatta delar som kondensorn som är placerad framför kylaren och utsätts för insekter, stenskott och på vintern salt. Att regelbundet kontrollera och göra en ac-service när du lämnar din bil på service gör att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

AC på vintern

3801375929_f9ffa94c06_bBilens AC system används året runt och startar t.ex. ifall bilen har defrosterfunktion. Fordonets AC kompressor startar även för att snabbt ta bort fukt och få torr varm luft på vindrutan. Är bilen utrustad med elektronisk klimatanläggning måste AC systemet fungera för att hela anläggningen ska fungera.

Egen AC-service

Som privatperson kan du hålla din anläggning i bästa skick genom att kontinuerligt byta kupéfilter. Vid tvättning av bilen spola rent kondensorn (kylaren som sitter framför bilens vanliga kylare) från insekter, salt och smuts. Har fordonet manuell knapp för AC så kör systemet med jämna mellanrum även under den kalla årstiden.

TILLBAKA