Montering & balansering

Att byta däck är en viktig säkerhetsåtgärd. Tänk på däckslitage och mät ditt spårdjup samt planera ditt däckbyte.633_balanseringsmaskin-John-Bean-630x230

Vi brukar rekommendera att man börjar planera för ett däckbyte redan när man har några millimeter kvar till lägsta tillåtna spårdjup. Dels är det inte säkert att man kan få tag på de däck man vill ha direkt, och dels så är bilens väghållning och köregenskaper ofta försämrade redan innan man når ner till lägsta spårdjup!

Att byta däck är något som för många känns som en tung och onödig utgift, men det behöver faktiskt inte alls vara särskilt dyrt. Du kan köpa dina nya däck direkt från OKQ8 och få dem monterade och balanserade direkt på bilen – ett enkelt och smidigt sätt att försäkra sig om att din bil har bästa möjliga väghållning.

Eftersom Autoservice samarbetar med OKQ8 och Meca säljer vi enbart högkvalitets- däck som rekommenderas av våra partners och som är anpassade till det nordiska klimatet. Vi kan dock ordna de däck som din biltillverkare rekommenderar. På så vis kan vi borga för hög kvalitet och bra köregenskaper. Utöver montering och balansering kan det även vara en klok idé att boka in hjulinställning om du vet att dina tidigare däck varit ojämnt slitna. Detta kan lämpligtvis utföras i samband med hjulskifte eller annan service.

Hjulinställning

Balansering ingår alltid när du köper nya däck hos Autoservice, men minst lika viktigt är det med en korrekt hjulinställning. Få vet att det kan krävas så lite som att man kör in i en trottoarkant, ner i en grop eller lite för snabbt över ett fartgupp, för att bilens hjulinställningar ska ta skada. Vi rekommenderar att man kontrollerar sina hjulinställningar ungefär en gång per år, eller efter var 2000:e mil. Felaktiga inställningar gör nämligen att dina däck utsätts för onödigt slitage som försämrar bilens köregenskaper och ökar bensinförbrukningen. Regelbundna kontroller av hjulinställningarna är alltså en sund investering både vad gäller säkerhet och ekonomi.

Ett tydligt tecken på felaktiga hjulinställningar är ojämnt däckslitage men onormalt däckslitage kan också ha andra orsaker, som till exempel felaktigt ringtryck. Olika däck kräver nämligen olika tryck även om de sitter på likadana bilar. För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att låta en auktoriserad verkstad avgöra vad som är orsaken till däckslitaget. Då kan du vara säker på att den riktiga orsaken till problemet blir åtgärdad.

Hur genomförs en hjulinställning?

Korrekta hjulinställningar innebär att bilens färdvinkel är nära noll: toleransen är så låg som +/- 0,5.monteringsmaskin däck Det innebär att samtliga hjulen har samma riktning som fordonets centrumlinje. Vid en hjulinställning är det viktigt att bilen står helt rak, samt att alla fyra däck har rekommenderat lufttryck.

Det är dessutom viktigt att bilen inte har andra fel eller glapp som kan påverka hjulen, eftersom glapp i exempelvis hjullager eller styraxlar gör inställningarna meningslösa.

Under hjulinställningen görs först en visuell besiktning av lufttryck, styrleder och lager. Med hjälp av speciella mätinstrument som kompenserar för fälgarnas inverkan på lutning och balans avgör sedan vår mekaniker om det finns ett behov för vidare justeringar. I de allra flesta fall brukar det räcka med att justera hjulen på framaxeln för optimal balans.

Däck

Stark motor, ABS-bromsar och stabilitetssystem! Inget av det nämnda betyder någonting om man inte har däck som kan ta vara på dessa krafter.
Autoservice erbjuder ett stort och brett sortiment av däck och tillbehör från välkända leverantörer som håller för dina behov.vinterdäck-staplade

Däck och fälg

Däck, fälg eller kompletta hjul? Alla vet inte skillnaden mellan däck, fälg och kompletta hjul. Och då kan det naturligtvis bli problem när man väl ska handla. Däck och fälg säljs för det mesta separat och måste då monteras ihop till ett komplett hjul innan det kan sättas på bilen. Vi kan självklart hjälpa dig med det.

Hjulskifte

Har det blivit dags för hjulskifte? Precis som allt annat som rör din bils prestanda och köregenskaper kan du lita på att Autoservice hjälper dig på ett fackmannamässigt och prisvärt sätt.

Hjulskifte kallas ibland felaktigt för däckbyte, men innebär alltså inte ett byte av däck på befintliga fälgar, utan att man byter från till exempel sommardäck till vinterdäck.

Hur går hjulskiftet till?

Vid ett hjulskifte på Autoservice ser vi till att däcken placeras på rätt plats under din bil i förhållande till greppyta och mönsterslitage. Även vid nära nog optimala hjulinställningar tenderar nämligen däcken att slitas ojämnt vilket i sin tur kan skapa en ojämn greppyta mot underlaget. Med ett rätt genomfört hjulskifte förlänger du därför helt enkelt däckens livslängd. Bra för ekonomin, och bra för din egen säkerhet.

TIPS – De bra däck ska sitta bak

Tro det eller ej, men de bästa däcken ska faktiskt alltid sitta på bilens bakaxel, även om du har en framhjulsdriven bil! Det beror på att risken för sladd minskar väsentligt med bra bakdäck, något som mer än väl uppväger för maximalt grepp på drivande däckpar. Boka tid för hjulskifte direkt via vår hemsida, så hjälper vi dig med allt från hjulskifte till däckförvaring.

Tillbaka till erbjudande